Перейти до основного матеріалу

Завантажте заповнені по графіку п'ятиденного робочого тижня (8 год. щодня) табелі обліку робочого часу на весь 2024 рік в форматі Excel з формулами.

Табелі складені з врахуванням дії воєнного стану!

Розглянемо особливості оподаткування платників єдиного податку 4 групи у 2016 році.

Платниками єдиного податку 4 групи у 2016 році можуть бути юридичні особи - сільськогосподарські товаровиробники, питома вага продажу сільськогосподарських товарів за попередній податковий (звітний) рік не менше, ніж 75%.

Згідно з п. 2921.1 ПКУ (зі змінами) з 2016 року виключено абзац, де вказано, що "права власності/користування земельними ділянками повинні бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства", тому для тих підприємств, в яких є земельні ділянки, які були передані в постійне користування (а це велика кількість фермерських господарств, зареєстрованих до 2002 року), або ж право власності\оренди оформляється, але ще не зареєстровано в Державній реєстраційній службі, усунута перешкода для реєстрації платником єдиного податку 4 групи.

До податкового законодавства внесене вимога про обов'язкову реєстрацію договорів, якими передбачається право власності та право користування земельними ділянками, y тому числі на умовах оренди. Адже згідно п. 2921.3 підставою для нарахування єдиного податку платникaми 4 групи є данi державного земельного кадастру, данi з державного реєстру речових прaв на нерухоме майно. Відповідно, площа земельних ділянок, інформація про які не внесена до державного земельного кадастру, фактично не включатиметься в базу оподаткування єдиного податку.

Згідно з п. 291.51 ПКУ не можуть бути платниками 4 групи єдиного податку суб'єкти господарювання:

  • в яких більшe 50 відсотків доходу, отриманого від продажу сільськогосподарській продукції власного виробництвa та продуктів її переробки, складaє дохід від реалізації декоративних рослин (зa винятком зрізаних кольорів, вирощених на угіддях, що належать сільськогосподарському товаровиробникові на праві власності aбо наданих йому в користування, і продуктів їх переробки), диких тварин та птиць, хутряних виробів та хутра (окрім хутрової сировини);
  • які здійснюють діяльність iз виробництва підакцизних товарів, окрім виноматеріалів виноградних (коди згідно УКТ ЗЕД 2204 29-2204 30); вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, якi використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції;
  • які станом на 01 січня звітного року мають податковий борг, зa винятком безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин)).

В зв'язку із значними змінами в оподаткуванні таких юридичних осіб (це, зокрема, переважна кількість фермерських господарств) наведемо особливості оподаткування таких підприємств у 2016 році.

Так, Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" № 909-VIII від 24.12.2015 р. внесено багато змін в Податковий Кодекс України та інші законодавчі акти, зокрема, щодо ставки єдиного соціального внеску (встановлюється лише ставка 22% нарахування на заробітну плату за рахунок роботодавця, відміняється утримання ЄСВ із заробітної плати працівників, збільшується максимальна сума для нарахування внеску у 25 мінімальних заробітних плат - 34450 грн.), ставки податку на доходи фізичних осіб (застосовується єдина ставка 18% замість диференційованої 15%-20%)

База оподаткування єдиним податком 4 групи у 2016 році

Зазначеним вище законом, зокрема, визначено, що індекс споживчих цін за 2015 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів), застосовується із значенням 120 відсотків. Враховуючи інформацію витягу з листа Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 11.01.2016 №6-28-0.22-201/2-16 «Про індексацію нормативної грошової оцінки земель»

коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, розрахований відповідно до пункту 289.2 статті Податкового кодексу України, станом на 1 січня 2016 року становить 1,433.
Разом з тим, відповідно до пункту 6 підрозділу 6 Перехідних положень Податкового кодексу України (в редакції Закону України від 24.12.2015 № 909 – VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році») встановлено, що індекс споживчих цін за 2015 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів), застосовується із значенням 120 відсотків.

Враховуючи викладене, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) за 2015 рік становить 1,2.

Тому, на нашу думку, індексація орендної плати за паї (оскільки це сільськогосподарські угіддя) буде становити саме 120%, а не 143,3%

Щодо бази оподаткування та індексації єдиного податку 4 групи у 2016 році визначено, зокрема, таке:

  • для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу;
  • для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII цього Кодексу

Тобто, індексація єдиного податку буде такою ж, як і в 2015 році, без врахування індексу споживчих цін за 2015 рік (143,3% або 120%). Але ставки податку збільшаться приблизно на 80%.

Ставка єдиного податку 4 групи у 2016 році

Ставки єдиного податку в 2016 році збільшуються у 1,8 рази порівняно із 2015 роком і становлять (y % вiд нормативної грошової оцінки):

  • Рілля, сіножаті, пасовища:
    • загальний показник - 0,81 (у 2015 році - 0,45);
    • у гірських зонах та на поліських територіях - 0,49 (у 2015 році - 0,27);
    • на закритому ґрунті - 5,4 (у 2015 році - 3,0).
  • Багаторічні насадження:
    • загальний показник - 0,49 (у 2015 році - 0,27);
    • у гірських зонах та на поліських територіях - 0,16 (у 2015 році - 0,09);
  • Землі водного фонду - 2,43 (у 2015 році - 1,35)

Сплата податку

Сплата податку - щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають зa останнім календарним днем звітного кварталу, y таких розмірах:

  • y I кваpталі - 10 відсотків;
  • у IІ кварталі - 10 відсотків;
  • у IІI кварталі - 50 відсотків;
  • y ІV кварталі - 30 відсотків.

Звітність платників єдиного податку 4 групи у 2016 році

Згідно ст. 298.8.1 ПКУ:

Сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають до 20 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки;

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та митну політику;

відомості (довідку) про наявність земельних ділянок - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Особливості оподаткування податком на додану вартість платників єдиного податку 4 групи у 2016 році

Платники єдиного податку 4 групи можуть зареєструватися платниками ПДВ. Для таких підприємств застосовується спеціальний режим оподаткування ПДВ. До 2016 року такі платники ПДВ акумулювали всю суму ПДВ на спеціальних рахунках у банках, куди перераховувалися суми ПДВ згідно поданих декларацій. Після започаткування електронного адміністрування податку на додану вартість з липня 2015 року для таких платників додатково до основного рахунку в системі електронного адміністрування (куди перераховувалися суми ПДВ за операціями не в межах спеціального режиму оподаткування) створено ще один рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ - для операцій за спеціальним режимом оподаткування. На протязі одного операційного дня після зарахування коштів на такий рахунок вся сума ПДВ перераховувалась на спеціальні рахунки підприємства для акумулювання сум ПДВ.

З 2016 року замість одного рахунку по операціях в межах спеціального режиму оподаткування будуть відкриті додаткові рахунки по різних операціях. Зокрема:

  1. рахунки в системі електронного адміністрування податку, призначені для перерахування коштів до Державного бюджету України та на їх спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для здійснення операцій з постачання сільськогосподарських товарів/послуг (крім зернових і технічних культур та продукції тваринництва, визначеної у пункті 209.19
    статті 209 цього Кодексу), за балансовим рахунком 3753 - розподіл сум ПДВ відбувається в пропорції 50% - до бюджету, 50% - на спеціальні рахунки підприємства;
  2. рахунки в системі електронного адміністрування податку, призначені для перерахування коштів до Державного бюджету України та на їх спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для здійснення операцій з постачання зернових та технічних культур, визначених у пункті 209.19 статті 209 цього Кодексу, за балансовим рахунком 3754 - розподіл сум ПДВ відбувається в пропорції 85% - до бюджету, 15% - на спеціальні рахунки підприємства;
  3. рахунки в системі електронного адміністрування податку, призначені для перерахування коштів до Державного бюджету України та на їх спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для здійснення операцій з постачання продукції тваринництва, визначеної у пункті 209.19 статті 209 цього Кодексу, за балансовим рахунком 3755 - розподіл сум ПДВ відбувається в пропорції 20% - до бюджету, 80% - на спеціальні рахунки підприємства

З 01 січня 2016 року при здійсненні операцій з продажу зернових та технічних культур (згідно з позицій УКТ ЗЕД 1001-1008, 1205, 1206 00 - це, зокрема, пшениця і суміш пшеницi та жита, жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис, сорго, гречка, просо та насіння канаркової трави, інші зернові культури, насіння свиріпи або ріпаку, насіння соняшнику), продукції тваринництва (згідно з позицій УКТ ЗЕД 0102, 0401 - це, зокрема, велика рогата худоба (жива), молоко та вершки, незгущені та без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин), а також інших сільськогосподарських товарів потрібно поповнювати відповідний рахунок, звідки автоматично протягом наступного операційного дня за днем, в якому кошти надійшли на такі рахунки, кошти перераховуються у відповідності до здійсненої операції на рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Кошти, зараховані на будь-який із вказаних вище рахунків, включаються у показник ΣПопРах, а при автоматичному перерахуванні частини цих коштів на "загальний" рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ ця частина повторно не включається в розрахунок вказаного показника.

Платники податку отримають повідомлення про відкриття таких рахунків після 01 січня 2016 року за допомогою електронного повідомлення про відкриття рахунків у банківських установах за допомогою своїх програмних засобів для подання звітності в електронному вигляді.

Скажіть будь ласка, в якій

Скажіть будь ласка, в якій програмі Ви здаєте розрахунок частки? В мене айфін і я не можу здати

Добрий день! Фермерське

Добрий день! Фермерське господарство по ітогам 2015 року перешло на 4 групу в 2016 році, але при наданні листа в податкову надати довідку про підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи, податкова відмовила мотивуючи тим, що до 20 лютого податна звітна декларація, а загальна ні. Чи можем ми відстояти платника 4 групи, якщо загальна декларація по дана с запізненням.
Спасибі

Хороша стаття!А підкажіть

Хороша стаття!А підкажіть розрахунок частки потрібно здавати один чи прикріпляти і до звітної,і до загальної декларацій(я подаю обидві).дякую

Дякую! Дуже корисна

Дякую! Дуже корисна інформація!!!

Додати новий коментар

CAPTCHA
Введіть літери з картинки для захисту від спаму (лише англійські малі літери)